Pelarhusets historia
Sedan över tre decennier förvaltar och utvecklar Pelarhuset fastigheter i Sverige, men är även internationellt aktiv och verkade tidigare i bland andra länder som Tyskland, Nederländerna, England och Kanada.
Enbart i Sverige och Tyskland står Pelarhuset bakom över 400 fastighetsaffärer som tillsammans omsatt flera miljarder kronor och bl.a. resulterat i tusentals bostäder samt affärslokaler, kontor, idrottshallar, skolor, vårdfastigheter, hotell och stora områden för stadsutveckling.
Över tid kan Pelarhuset även redovisa en lång rad lyckade samarbeten med andra etablerade aktörer som till exempel HSB, Vasakronan, Alecta, AMF, NCC, JM, Fabege samt en lång rad såväl svenska som utländska banker.
Några historiska nedslag
1991
I spåren av den svenska finans- och fastighetskrisen förvärvade Pelarhusets grundare sin allra första fastighet, på Svartensgatan 8 i stadsdelen Södermalm i Stockholm.
1995
En tid efter Berlinmurens fall etablerade Pelarhuset även verksamhet i flera tyska storstäder, bl.a. Berlin, Dresden och Leipzig. Dessutom förvärvades tre fastigheter på Ruhr-områdets främsta affärsgata, Westenhellweg, i Dortmund. Därmed gick startskottet för ett omfattande utvecklingsprojekt som pågick i över ett decennium. Tillsammans med kommunen utvecklades hela retailområdet med uppgraderade butikslägen och en cirka 150 meters förlängning av affärsgatan. Idag besöks Westenhellweg av 13 000 personer i timmen. De tyska projekten innebar samtidigt att företaget i flera avseenden gick från att vara fastighetsutvecklare till stadsdutvecklare.
1995
I mitten av 90-talet förvärvades en 20 000 kvadratmeter stor fastighet på St Catherine Street i Montreal och därmed fick bolaget en verksamhetsgren även i Kanada. Fastigheten utvecklades till konceptuella boenden som ”artist studios” och ”loft living” som snabbt blev några av Montreals mest attraktiva bostäder.
1995
Bolaget tog något senare ett steg över ytterligare en nationsgräns. Tillsammans med ett consortium var Pelarhuset utvecklingspartner till en 10’000 kvm stor fastighet på Union Street i centrala London. Bolaget spelade en avgörande roll i såväl förvärv och planering som genomförandet av utvecklingen och omvandlingen till attraktiva bostäder och kontor. Fastigheten är idag bland annat huvudkontor för Londons brandkår, the London Fire Brigade.
1999
Under den här tiden följde samtidigt en rad enskilda fastighetsaffärer i främst centrala Stockholm, bl.a. inom välkända Stockholmskvarter som på Karlaplan, Valhallavägen och Grevgatan, men även i utvecklingsområden i Västerås, Solna m.fl.
2002
Bolagets närvaro i Tyskland stärks ytterligare genom förvärvet av ett stort markområde i centrala Leipzig. Fastigheten var historiskt ett område för militärkaserner som senare stadsplanerades för att omvandlas till nya bostadskvarter, kontor och butiker. När projektet avslutades var delar av Leipzigs stadsbild förändrad i mycket positiv mening.
2003
Under ett av Pelarhusets utvecklingsarbeten i Essen stöter plötsligt en av grävskoporna på en hela 500 kilo tung och odetonerad bomb från andra världskriget. Hela centrala Essen evakuerades och stängdes av under tiden som den tyska arméns bombexperter arbetade med att oskadliggöra bomben. Senare kunde byggarbetet återuppta med att uppföra Deutsche Banks nya regionala huvudkontor om 10 000 kvadratmeter.
2004
För ganska precis 20 år sedan förvärvades anrika, men sedan en tid nedlagda, Beskowska skolan på Engelbrektsgatan vid Humlegården i Stockholm. Den gamla realskolan stoltserade en gång i tiden med elever som Hjalmar Branting, Olof Palme, prins Bertil och inte minst kung Gustav V. För att hedra den långa traditionen av samhällsutveckling gav Pelarhuset skolan ett ordentligt fasadlyft och en genomgripande renovering, vilket bland annat medförde utveckling av flera attraktiva kommersiella ytor. Detta ledde till att Hugo Boss etablerade sitt konceptuella Skandinavienkontor i fastigheten.
2006
I mitten på 2000-talet paketerades delar av Pelarhusets tyska bostadsportfölj som då motsvarade ett innehav om en miljard kronor till en obligation under tyska Hypo Treuhand Holding AG. Senare börsintroducerades följdriktigt obligationen på den Danska börsen i Köpenhamn och bolagets första stora strukturaffär inom gränslandet mellan fastigheter och corporate finance var ett faktum.
2008
Förvärvar och utvecklar ett helt kvarter på motsvarande 10 000 kvadratmeter på Gärdet i Stockholm. Pelarhuset kontaktades i samband med den dåvarande finanskrisen av en av Sveriges största banker som behövde hjälp att hantera en komplex situation vid vilken såväl finansiären, utvecklaren som byggherren och topfinanierings banken gått i konkurs. Det var ett stort förtroendeuppdrag, vilket blev en del av flera tidigare och senare projektsamarbeten med storbanken.
2011
En fastighet på Brahegatan i Stockholm, ett stenkast från Stureplan, fungerade i drygt 100 år som kloster och drevs av den katolska nunneorden Sancta Elisabeths Systrar, men som var ett krympande samfund. Pelarhuset förvärvade fastigheten och affären gjordes upp direkt med Vatikanen i Rom. Idag omfattar den 3 000 kvadratmeter stora fastigheten, tack vare omfattande utvecklingsinsatser, främst attraktiva bostäder.
2015
Pelarhuset var även en stor ägare och aktör i fastighetsbolaget Djurgårdsstaden, som i slutet av 2015 avyttrade fem fastigheter i Stockholm för motsvarande tre miljarder kronor, vilket var det årets fjärde största fastighetsaffär i Sverige.
2017
Redan 2010 förvärvade Pelarhuset tre garagefastigheter i Skarpnäck. Det främsta skälet var att åstadkomma en diversifiering av den dåvarande utvecklingsportföljen. Därmed föddes garagekedjan Green Park, som sju år senare även innebar början för den nybildade fastighetskoncernen som fick namnet Green Group och som, tillsammans med sina dotterbolag, idag utvecklar, äger och förvaltar fastigheter inom flera segment, garage-, logistik- och tredimensionella fastigheter samt flera kommersiella lokaler i attraktiva innerstadslägen. De olika dotterbolagen har konsoliderats eller avyttrats över tid och koncernen drivs idag vidare i en separat ägarstruktur.
2020-21
vann detaljplanen för ett utvecklingsprojekt i Tumba Skog laga kraft. Det planeras för 700 naturnära bostäder. Den nya bebyggelsen omfattar lamellhus och kvarter med bostadshus om tre till fem våningar, samt radhus med två till tre våningar. Vägen genom området utförs som ett urbant stråk med kommersiella lokaler mot gatan, kantstensparkering, trädplantering samt gång- och cykelbana. Tillsammans med ytterligare fyra markutvecklings projekt, som alla ingick i samma portfölj, avyttrades Tumba Skog till fastighetsbolaget Balder 2021.
2023
Se aktuella och pågående utvecklingsprojekt här:
Skokloster, Hemmesta, Phuket, K9 Coliving, Nära Sverige